Waarom?

Door de jaren heen heb ik altijd veel interesse gehad in het menselijk brein. En ook in technieken om beter en sneller te leren. Deze site is een poging om mensen te helpen hun hoofd beter te gebruiken. Zoals het bijschrift van de titel van de site het zegt: “Gebruikershandleiding voor de bezitters van een organische computer.”.

Het is vreemd natuurlijk. Je gaat naar school, leert daar lezen en rekenen, en dan stoppen ze je vol met – al dan niet nuttige – informatie. Maar nergens wordt ook maar een poging gedaan om je iets bij te brengen over hoe je brein werkt. Laat staan dat er technieken aangereikt worden om dat brein beter en efficiënter te gebruiken.

Technieken zoals daar zijn:

  • beter en sneller lezen (vrij eenvoudig).
  • lijstjes en data beter  onthouden (en je moet veel lijstjes en data onthouden als leerling).
  • beter en efficiënter studeren.
  • hoe je de namen van mensen kunt onthouden.
  • creativiteit.
  • lateraal denken.

Werkelijk te veel om op te noemen, maar het komt op school niet aan bod. Terwijl dat net de aangewezen plaats is. Want al die technieken zouden het leven van de leerlingen niet alleen veraangenamen en minder stresserend maken, het zijn ook skills die van pas komen in het latere leven, zowel op de hogeschool/universiteit als in het dagelijkse en beroepsleven. Bovendien geven ze een boost aan het zelfvertrouwen en het zelfbeeld, iets wat veel jonge mensen zeker kunnen gebruiken.

Natuurlijk, het staat niet op het programma op scholen, en de meeste lesgevers en lesgeefsters zijn waarschijnlijk ook niet op de hoogte van die dingen. Tenslotte, waar zouden zij het geleerd hebben? Zeker niet tijdens hun opleiding, voor zover ik weet.

En toch, na het leren lezen en rekenen zou dit het belangrijkste vak moeten zijn, best van al doorheen het ganse curriculum van de lagere school. En het is iets wat tijdens het middelbaar ook regelmatig herhaald en aangescherpt mag worden. Men pleit altijd voor meer sport op school, wel, ik ben een fervent pleiter voor meer hersengymnastiek. Dat zou overigens een goede titel zijn voor het vak: hersengymnastiek.

Bovendien vergt het veel moed en zelfopoffering om er op je eentje op latere leeftijd aan te beginnen, en buiten dat, ook veel tijd. Wel, beginnen lukt misschien nog wel, maar volhouden… U weet zelf wel hoe het gaat, en kijk, het lukt zonder al die dingen ook wel. Dus je moet al wel reuze gemotiveerd zijn. Op school moet je wel, en het zijn vaardigheden die je nooit meer vergeet.

Dat er vraag naar is, bewijzen de talloze boeken, (dure) cursussen en video’s over al die onderwerpen. Google maar eens, u zult het wel zien.

Dus we gaan er een gooi naar doen, en proberen u wegwijs te maken in verschillende technieken om dat hoofd van u een paar versnellingen hoger te zetten. Volstrekt pijnloos 🙂

Als u vragen hebt, u kunt me contacteren via de contactpagina.