Oefeningen snellezen – 01

Deze pagina is een samenvatting van de gegeven oefeningen (met hier en daar een extraatje), zo hoeft u niet de alle teksten te doorploeteren om ze nog eens te bekijken.

 1. Meet uw leessnelheid (zie Sneller lezen – 01).
  Neem een tekst en schat het aantal woorden (u kunt gewoon het aantal regels tellen, schatten hoeveel woorden er per regel zijn, en dan uitrekenen hoeveel woorden er ongeveer zijn). Meet hoeveel tijd u nodig hebt om die tekst te lezen. De gangbare eenheid hier is woorden per minuut, meestal afgekort tot wpm.
  Dus als u ongeveer 500 woorden gelezen hebt, en u hebt daar ongeveer 2.5 minuten over gedaan, dan is uw leessnelheid 500/2.5 = 200 wpm.
 2. Meet uw leesnelheid met een aanwijzer (zie Sneller lezen – 01).
  Neem een andere tekst van vergelijkbare lengte en moeilijkheidsgraad, en meet nog eens uw leessnelheid. Alleen, volg nu de tekst met uw vinger mee (of een potlood, een pen, etc…).
 3. Subvocalisatie afleren (zie Sneller lezen – 01).
  Iedere keer dat u iets leest volgt u de tekst met uw vinger (of een pen, een potlood, …). Maar u beweegt die aanwijzer iets sneller dan voor u comfortabel is. U moet de tekst nog wel kunnen lezen, maar u leest sneller dan normaal is voor u. Doe dat tot u merkt dat u zichzelf niet meer voorleest, en dus sneller leest dan mogelijk met subvocalisatie.
 4. Ervaar lezen zonder woordbeelden (zie Sneller lezen – 01).
  Wilt u eens ervaren hoe het is om te lezen zonder woordbeelden, net zoals kindjes die leren lezen moeten doen? Houdt uw tekst ondersteboven. Probeer maar eens. U zult merken dat u het wel kunt lezen, maar bijna ieder woord moet u uitspellen, omdat u de letters omgekeerd niet echt herkent. Het is ontzettend traag en zeer frustrerend, maar als u het een paar bladzijden volhoudt, dan zult u merken dat u bepaalde woorden begint te herkennen en dat uw leessnelheid omhoog gaat.
  Het kan natuurlijk wel interessant zijn om bij examens, evaluaties, onderhandelingen, etc… de papieren van de persoon voor u vlotjes te kunnen lezen, al liggen ze dan ondersteboven voor u 🙂

 

Over Rudy

Ingenieuze ingenieur.
Dit bericht werd geplaatst in Oefeningen snellezen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s